Teemme yleisen kuntotarkastusohjeen mukaiset asuntokaupankuntotarkastukset Pohjois-Suomen alueella ammattitaidolla kymmenen vuoden ja satojen kohteiden kokemuksella.

Asuntokaupan kuntotarkastuksen tarkoitus

Kuntotarkastuksen tavoitteena asuntokaupan yhteydessä on tuottaa puolueetonta tietoa asuntokaupan osapuolille rakennusteknisestä kunnosta, korjaustarpeista, vaurio-, käyttöturvallisuus-, ja terveysriskeistä sekä toimenpide-ehdotuksista. Huolellisesti ja kattavasti tehty tarkastus, voi estää kalliilta ja aikaa vieviltä oikeudenkäynneiltä.

Tarkastusmenettely ja rakenneavaukset

Kuntotarkastustarkastuksemme noudattelee asuntokaupan kuntotarkastusohjetta KH 90-00394. Apuvälineinä tarkastuksessa käytämme mm. pintakosteusmittareita, rakennekosteusmittareita, lämpökameraa, rakennekameraa ja savumerkkikynää. Käytämme vain määräajoin kalibroituja ja nykyaikaisia kosteusmittareita, luotettavan mittauksen varmistamiseksi. Tärkein apuväline on kuitenkin monipuolinen kokemus niin uudiskohteiden kuin saneerauskohteiden suunnittelusta ja rakennustyön valvonnasta. Tilaajan luvalla kuntotarkastuksen yhteydessä on suositeltavaa suorittaa rakenneavauksia riskirakenteiden kunnon, rakenteen kosteuden mittaamiseksi ja tyypin tarkastamiseksi. Pelkkä pintapuolisen tarkastuksen ja pintamittauksien perusteella ei voida todeta rakenteen kuntoa ja yleensä mahdollinen vaurio tai vaurioriski jää havaitsematta. Samassa yhteydessä tehdään yleensä rakennekosteusmittaukset rakenteen sisältä. Epäselvissä tapauksissa rakenteen sisältä voidaan ottaa materiaalinäyte laboratorio analyysiä varten. Yleensä mahdollinen vaurio voidaan todeta rakenteen avauksessa, eikä erillistä materiaalinäytettä tarvita, eikä niiden ottaminen olekaan systemaattisesti tarkoituksen mukaista, sillä rakenteessa voi olla mikrobia ilman vaikutusta sisäilmaan ja väärä tulkinta voi johtaa turhiin ja kalliisiin toimenpiteisiin. Yleisiä omakotitalojen riskirakenteita ovat esimerkiksi valesokkeli, puurunkoinen korokelattia ja tiili-mineraalivilla-tiili seinärakenne.

Valesokkelirakenteen tarkastus rakenneavauksella

Kuntotarkastusraportti

Teemme kuvalliset kuntotarkastusraportit valmiiksi yleensä jo seuraavaksi päiväksi. Käytössämme on nykyaikainen digitaalinen raportointijärjestelmä, jonka avulla saadaan laadukkaat ja informatiiviset runsaasti kuvia sisältävät raportit asiakkaan käyttöön.

Tuulettuvan alapohjan tarkastus

Kuntotarkastuksen vaiheet

1. Käyttäjien haastattelu ja lähtötietojen kerääminen, dokumenttien ja suunnitelmien tarkastus
2. Kuntotarkastus kiinteistöllä keskimäärin 2-8h, myyjä ja ostaja voivat olla läsnä
3. Kuvallisen asuntokaupankuntotarkastusraportin laatiminen

Energiatodistus

Samassa yhteydessä voidaan laatia virallinen energiatodistus. Todistuksen laatijalla on todistuksen laatimiseen vaadittava voimassa oleva pätevyys. Todistus toimitetaan Aran sähköiseen rekisteriin, jossa se on voimassa 10-vuotta. Laatijan pätevyyden ja lisätietoa aiheesta voi tutkia https://www.energiatodistusrekisteri.fi/

Lisätietoa

Tutustu eri aikakausien rakennusten ongelmarakenteisiin ympäristöministeriön sivuilla http://www.hometalkoot.fi